Mówi się, że niedaleko pada jabłko od jabłoni (der Apfel fällt nicht weit vom Stamm), ale niestety w kwestiach kulinarnych nie dorównuję mojej mamie. Mamo, wiem, że czasem tu zaglądasz i czytasz te moje wypociny (das Geschreibsel)! Gotować jak Ty nie potrafię, ale wstydu też już nie przyniosę. Dzisiejszy wpis powstał jednak przez zamieszanie (die Verwirrung) spowodowane przez zupełnie inną kobietę, która zaprosiła mnie do siebie na owsiankę i kawę. Cóż, dopiero się z Bastaleną poznajemy. Nie musi wiedzieć od razu, że kawy nie pijam. Zanim przejdę dalej, lojalnie ostrzegam: bez śniadania i herbaty lepiej nie czytać tego wpisu! Będzie aromatycznie i pysznie. Aż mi samej ślinka cieknie (mir läuft das Wasser im Mund zusammen)!
Komu jabłka nie kojarzą się z jesienią? Z milutkimi jeżykami, które dzielnie noszą je na swoim grzbiecie, a potem zjadają? Mówcie, co chcecie, ale jabłka dla mnie są wyznacznikiem (der Maßstab) jesieni. A do tego są bardzo zdrowe i mają właściwości upiększające! W jabłkach znajdziemy wiele witamin, a do najważniejszych zalicza się witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy (das Immunsystem), zapewnia młody wygląd skórze i zapobiega powstawaniu pajączków. Ponadto zmniejszają obrzęk nóg, poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i układ nerwowy, a to tylko garstka cudownych właściwości jabłek. Czy macie jeszcze wątpliwości, dlaczego jako główny składnik dzisiejszego kulinarnego specjału wybrałam jabłka?
Przepis na Apfelkuchen
Mimo że znam kilka przepisów na pyszne i smaczne przyrządzenie jabłek, dzisiaj postanowiłam przygotować coś, co kojarzy się również z Niemcami. W wielu niemieckich domach można spotkać ciasto o nazwie Apfelkuchen. Jego tłumaczenie na język polski nie brzmi bardzo skomplikowanie. To po prostu ciasto z jabłkami. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że to szarlotka. Ciasto to jest jednym z ulubionych smakołyków naszych zachodnich sąsiadów. A takim zagłębiem jabłkowym jest Hamburg, który już od stuleci słynie z ogromnych plantacji jabłek i dostarcza najlepsze owoce wprost do niemieckich gospodyń.
Składniki = Zutaten
120 g miękkiego masła – 120 g weiche Butter
140 g cukru – 140 g Zucker
1 opakowanie cukru waniliowego (8g) – 1 Päckchen Vanillezucker (8g)
3 jajka – 3 Eier
200 g mąki – 200 g Mehl
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 gestrichener Teelöffel Backpulver
4-5 jabłek – 4-5 Äpfel
Przygotowanie = Zubereitung
Die Butter mit dem Mixer cremig rühren. Masło zmiksować mikserem, aż uzyska kremową konsystencję.
Zucker und Eier nach und nach hinzugeben und so lange rühren, bis die Masse schaumig ist. Stopniowo dodawać cukier i jajka i mieszać tak długo, aż utworzy się piana.
Mehl und Backpulver vermischen und mit der Teigmasse vermengen. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z resztą składników na ciasto.
Den Teig in eine mit Butter gefettete Springform geben und glatt streichen. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wygładzić.
Die Äpfel schälen, entkernen und vierteln. Jabłka obrać, usunąć pestki i poćwiartkować.
Die Äpfelstücke auf den Teig setzen. Położyć kawałki jabłek na cieście.
Mit Zimt bestreuen. Oprószyć cynamonem.
Den Kuchen bei 180˚C etwa 40 Minuten backen. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 40 minut.
Po upieczeniu warto dać ciastu chwilę, żeby ostygło. Ja wiem, że zapach będzie kusił i najchętniej rzucilibyście się na nie od razu. Ale dajcie mu ochłonąć. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało.
Nie zapomnijcie zaparzyć sobie dobrej herbaty, a po ciachu u mnie zapraszam na dalsze kulinarne smakołyki na blogu Patchwork i Plasterek Cytryny. Ja już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić, co dziewczyny przygotowały!
Podobał Ci się ten wpis? Daj znać w komentarzu, wyślij linka do znajomych lub udostępnij wpis przy pomocy przycisków poniżej.
Bądź ze mną w kontakcie. Polub fanpage na FB, profil na Bloglovin lub Instagramie i dołącz do grupy na Memrise.