Wigilia tuż tuż. Niektórzy z nas dwoją się i troją, by zdążyć ze wszystkim. Kupują prezenty, sprzątają mieszkanie i gotują. Przecież w Polsce na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw! Potrafimy na jednym wdechu wymienić przynajmniej 5 tradycyjnych wigilijnych potraw. A co znajdziemy na świątecznych stołach w Niemczech? Zapraszam Cię na kulinarną podróż.
Poszukując informacji na temat tego, co jada się w Niemczech na Święta, zauważyłam, że nie ma jednego dania, które zawsze pojawia się na stołach w całym kraju. W zależności od regionu może się to trochę różnić. Postanowiłam zatem przygotować wpis z najpopularniejszymi daniami, ciastami i napojami.
Kartoffelsalat
My mamy swoją słynną sałatkę jarzynową, Niemcy – Kartoffelsalat. I chociaż możesz pomyśleć, że to przecież taka nasza wariacja jarzynowej, nic bardziej mylnego. Kartoffelsalat nie da się porównać do naszej tradycyjnej sałatki, chociażby dlatego że my nie mamy w zwyczaju dodawać do niej kiełbasy i wody po ogórkach. Skąd w ogóle ta sałatka na świątecznym stole? Ma ona przypominać, że w nocy gdy narodził się Jezus, Maryja z Józefem byli biedni i nie mieli nic.
Zutaten - składniki
Zubereitung – Przygotowanie
Weihnachtsente oder -gänse
Kolejnym bardzo popularnym daniem na święta jest pieczona kaczka lub gęś. Jak przygotować smakowite danie? Zerknij do tego przepisu:
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/0QGNvyO2laY” mute=”yes”]
Raclette
Raclette jest daniem pochodzącym ze Szwajcarii, ale w niektórych landach Niemiec jest ulubieńcem na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania potrzebujemy dużo sera, małe patelenki lub naczynia do zapiekania i różne dodatki. Specjalnie nie piszę jakie, bo każdy może skomponować swoją własną wersję. Poniżej znajdziesz film z inspiracją, co możemy dodać do zapiekanego sera.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/GZq7hFONuRE” mute=”yes”]
Karpfen blau
Miłośnik karpia nie będzie zawiedziony, bo i on pojawia się w Wigilię wśród świątecznych potraw. Przyrządza się go troszeczkę inaczej niż u nas, a z pewnością niż u mnie w domu.
Zutaten - Składniki
Zubereitung – przygotownie
Die Feuerzangenbowle
Feuerzangenbowle to nic innego jak grzane wino, poncz, ale nie takie zwyczajne! By przygotować ten napój potrzebujemy szczypców lub żaroodpornego sitka, kapelusz z cukru, wino, pomarańcze, cynamon i goździki. Swego czasu Feuerzangenbowle był bardzo popularnym napojem wśród studentów, a swoją sławę zawdzięcza także filmowi Heinza Rühmanna na postawie powieści „Die Feuerzangenbowle” Hansa Spoerla. Podobno po dziś dzień w tradycji studenckiej zapisało się wspólne picie tego napoju i oglądanie filmu. Polecam Ci gorąco obejrzenie tego fragmentu, ja nieźle się uśmiałam i jakoś nie wyobrażam sobie takich eksperymentów na wykładach na uczelni. 😉
[su_youtube url=”https://youtu.be/2DU_koU504w” mute=”yes”]
Vanillekipferl
To waniliowe rożki pochodzące z Austrii, które również w Niemczech cieszą się popularnością. Jak je przygotować, zobaczysz w filmiku poniżej. Wyglądają smakowicie.
[su_youtube url=”https://youtu.be/BS4Fj1cP7WE” mute=”yes”]
Zimtsterne
Kolejne ciasteczka, które pojawiają się na niemieckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Tym razem coś dla mnie, bo ja uwielbiam cynamon!
Zutaten - składniki
Z pewnością nie wyczerpałam tematu i Niemcy jedzą jeszcze inne potrawy w święta. Jeśli miałaś okazję uczestniczyć w tradycyjnej niemieckiej Wigilii, napisz w komentarzu na blogu, co jeszcze znalazło się u Ciebie na stole. Chętnie przeczytam.
Możesz komentować jako gość bez logowania się. Wystarczy, że najedziesz kursorem na pole „nazwa” i rozwiną Ci się dodatkowe opcje. Zaznacz „wolę pisać jako gość”, podaj imię oraz adres e-mail i gotowe.