with 35 komentarzy

kuchnia-w-niemczech-przepis-na-currywurstWczoraj zaprosiłam Cię na „Blogowanie pod jemiołą”, a dzisiaj chciałabym zaprezentować Ci kolejny wpis w ramach akcji „W 80 blogów dookoła świata”. Tym razem chcielibyśmy Cię wszyscy wspólnie zaprosić na kulinarną podróż po różnych krajach. Ja pokażę Ci kuchnię w Niemczech, a inni blogerzy pokażą, co można zjeść u nich.

Nie wiem, z czym Tobie kojarzy się kuchnia niemiecka, ale ja zawsze na pierwszym miejscu myślę o „Currywurst”, czyli kiełbasce curry. Dlatego dzisiaj postanowiłam podać Ci przepis na zrobienie takiej tradycyjnej kiełbaski. Przy okazji nauczę Cię słownictwa, które może przydać się w kuchni.

Przepis na kiełbaskę curry – Currywurst Rezepte

Składniki dla 4 osób – Zutaten für 4 Personen:

 2 łyżki stołowe  oleju słonecznikowego –   2 EL Sonnenblumenöl

  4 kiełbaski (po 150 g) – 4 Würste (à 150 g)

 100 g ketchupu – 100 g Tomatenketchup

  250 g przetartych pomidorów –  250 g passierte Tomaten

  4 łyżki stołowe 0ctu winnego – 4 EL Weinessig

  Sól – Salz

  4 łyżki stołowe cukru – 4 EL Zucker

 Przyprawa curry – Currypulver

currywurst-zutaten

Przygotowanie – Zubereitung

Rozgrzać olej na patelni i smażyć kiełbaski przez 10 minut aż będą chrupiące, obracając co jakiś czas. W celu przygotowania sosu zagotować pomidory i ketchup w garnku, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku obficie octem, solą, cukrem i przyprawą curry. Gotowe kiełbaski pokroić na kawałki i podawać w miseczkach z sosem. Obficie posypać przyprawą curry. Najlepiej smakuje z frytkami.

Öl in einer Pfanne erhitzen und Würste unter Wenden ca. 10 Minuten knusprig braten. Für die Soße Ketchup und Tomaten in einem Topf unter Rühren aufkochen. Mit Essig, Salz, Zucker und Currypulver kräftig abschmecken. Fertige Würste in Scheiben schneiden und in kleinen Schälchen mit der Soße anrichten. Kräftig mit Curry bestäuben. Dazu schmecken Pommes frites.currywurst-składniki

“W 80 blogów dookoła świata”

Wpisy pozostałych blogerów z bieżącej akcji „W 80 blogów dookoła świata”:

80blogow

Chiny:
Biały Mały Tajfun Baixiaotai – 12 potraw Yunnanu

Francja:
Francais-mon-amour – Moje osobiste top 5 kuchni francuskiej
Love For France – Boeuf bourgignon
Francuskie (i inne) notatki Niki  –  Kuchnia francuska – moja osobista lista “pięciu przebojów”
Uzależnienie od francuszczyzny – Jak wybrać francuskie wino.

Hiszpania:
Hiszpański na luzie – Czosnek w kuchni hiszpańskiej

Holandia:
Język holenderski – pół żartem, pół serio: Holenderska kuchnia

Niemcy:
Blog o języku niemieckim – Dziwne niemieckie dania.
Willkommen in Polschland – Kuchnia niemiecka a sprawa polska

Norwegia: 
Pat i Norway! Morskie opowieści (kulinarne)

Rosja:
Rosyjskie Śniadanie “bliny, kawior, Łomonosow”

Szwajcaria:
Szwajcaria moimi oczami – Tradycyjne potrawy w poszczególnych kantonach Szwajcarii.
Szwajcarskie Blabliblu – Co można zrobić z sera? 

Szwecja:
Szwecjoblog – Szwedzka kuchnia? Szwedzkie kuchnie!

Wielka Brytania: 
English-at-Tea – Kuchnia Anglii moim okiem 
English My Way – Im dziwniej tym lepiej – Kuchnia Brytyjska
English-Nook: English Cuisine

Włochy: 
Wloskielove – Jak Włoszki to robią, czyli czy makaron tuczy?
Primo Cappuccino – Jak skutecznie obrzydzić sobie Włochy?
Studia, parla, ama – 10 rzeczy o kuchni włoskiej, których nie wiedziałeś

Wietnam:
Wietnam.info – Kuchnia wietnamska

Podobne wpisy:

  • Jak zwykle grafika na poziomie!

  • Dorota K

    Jadłam z ulicznej budki i robiłam też z takiego sosu do currywurst w proszku… Trzeba przyznać, że Niemcy wiedzą jak przebrać parówkę w azjatyckie ciuszki 😉 Czy wiadomo w jakich okolicznościach powstała pierwszaw historii currywust?

    • Wynalezienie Currywurst przypisuje się Hertcie Heuwer, z tej okazji nawet googlowe logo było w tym, czy też zeszłym roku przybrane w kiełbaskę curry ;). Pani twierdziła, że po raz pierwszy przygotowała Currywurst 4 września 1949 roku w Berlinie. 10 lat później opatentowała swój specjalny sos. Ola pisała chyba nawet u siebie o muzeum kiełbaski w Berlinie.

      Ja za samą Currywurst nie przepadam, ale mój Freund zajada się nią namiętnie za każdym razem, jak jesteśmy w Niemczech.

      Trochę wstyd, ale słabo niestety znam kuchnię niemiecką, jakoś nie miałam dotychczas okazji spróbować zbyt wielu potraw. Spätzle i Knödel jadłam raz (osobno ;)), zazwyczaj skupiam się jednak zimą na Gluehweinie i Eierpunsch.

      • Ja też nie jadłam zbyt wielu tradycyjnych potraw 🙂 Więc nie jesteś w tym sama 😀

      • Dorota K

        Dzięki za odpowiedź 🙂 to jednak starsze danie niż nie spodziewałam!

    • Teraz możesz przygotować raz jeszcze 😀 Nie będę przypominała, jak powstała pierwsza w historii Currywurst, bo to zrobiła już poniżej Diana 🙂 Ale fakt, pisałam kiedyś o muzeum kiełbaski w Berlinie w moim gościnnym wpisie na stronie niemcy-online.pl

  • O, wydaje się proste i smaczne- w środku same lubiane przeze mnie (i męża) składniki. Pewnie zagości niedługo na moim stole 🙂

    • Ula, polecam 🙂 To takie urozmaicenie tradycyjnej kiełbaski 😀

  • Jak zwykle nie jadam dużo mięsa, to mi przyszedł teraz taki apetyt na kiełbaskę… 😉

    alessandra

    • Olu, raz na jakiś czas można 😀 To tylko mała kiełbaska 😀

  • No tak kiełbaski 🙂 a już się obawiałam, że jako danie niemieckie pojawi się …kebab 😉 (będąc w Berlinie pytałam się znajomych Niemców, co warto tam zjeść i odpowiedź była taka, że jak to co, kebab!) 😉

    • Gdzie tam kebab 😀 Widocznie Twoi znajomi nie pomyśleli o niczym typowo niemieckim 😉 Albo pomyśleli, że my kebabów nie znamy 😀

      • no niemieckie to nie jest, ale od tego czasu Berlin kojarzy mi się z naprawdę dobrymi kebabami 😛 (i rzeczywiście są tam bardzo popularne)

        • Nic dziwnego, że są tak popularne, skoro mieszka tam aż tylu obywateli Turcji 😉

  • Kiełbaski z curry? Nigdy nie jadłam! Kusisz dziewczyno, kusisz!

  • Twój opis brzmi baaardzo zachęcająco, jednak do kiełbas jestem sceptycznie nastawiona (zawsze czytam składy i się przerażam), a co dopiero do kiełbaski zza niemieckiej granicy (tu dostałabym oczopląsu) 😉 Za to curry uwielbiam!

    • @primocappuccino:disqus olej skład i zrób sobie Currywurst 😀 Raz się żyje, warto spróbować wszystkiego 😉

      • No właśnie dlatego chciałabym trochę pożyć :p

  • Jo

    No właśnie. Niby proste, a trudne, bo we francuskojęzycznej części Szwajcarii nie da się kupić żadnych porządnych kiełbasek…. Żeby zrobić bigos, żurek, czy inne polskie dania, to się muszę tak tutaj nagimnastykować…

  • Magda Marciniak

    ojej.. Głupio się przyznać ,ale mieszkam tu już ze 2 lata, a boje się spróbować currywurst 😀 ale mając przepis nie wygląda ona już strasznie 😀 tzn. kiełbasa w czerwonej breji 🙂 dziekuję za pomysł na obiad 🙂

    • Magda, ale czego tutaj się bać? 🙂 To tylko kiełbaska 😀

  • Pol Schland

    Temat powstania Currywurstu znajdziemy w literaturze i filmie http://www.kino.de/kinofilm/die-entdeckung-der-currywurst/81751 – film widziałam, niezły był! Bardzo lubiłam Currywurst mit Pommes (z bułką to już nie to!), koniecznie rot-weiß, czyli z keczupem i majonezem. Ale już dawno zrezygnowałam z fast foodów i niestety nie zawsze trafić można na smaczną wersję tego dania… Noszę się z zamiarem przygotowania Currywurst w domu, ale jakoś opornie mi to idzie… 😉 Dodam jeszcze tylko, że większość soisk z Currywurst proponuje klientom do wyboru albo białą, albo czerwoną kiełbasę (tj. normalną), któą kroi się specjalną maszynką i polewa sosem itd. Bodajże w zeszłym roku jedna z marek chipsów proponowała wersję “Currywurst”, ale nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Dziękuję za ten interesujący komentarz! Filmu nie znałam, ale muszę szybko nadrobić te braki.
      Oj, ta znana marka chipsów potrafi różne dziwne smaki wymyślić 😉

      • Ja widziałam, chyba raczej na wesoło niż na serio 😉 zdjęcia opakowania Ritter Sportów o smaku Currywurst 😀

        • Tak, Ritter to sam tak dla żartów wrzuca do sieci zdjęcia różnych swoich produktów o dziwnych smakach. Jeśli dobrze pamiętam, to robi to na Prima Aprilis.

  • Dorota S

    Curry z kiełbasą? Hmm… nie kojarzyłam tego zupełnie z Niemcami, więcej nawet w ogóle nie kojarzyłam takiej kiełbaski. Ale same kiełbaski to chyba typowe niemieckie danie, tak mi się wydaje. Przepis sobie zapamiętam, może najdzie mnie kiedyś ochota, to sobie zrobię 🙂

    • No jak to tak? 😀 Currywurst jest bardzo popularnym fast foodem w Niemczech i doczekała się nawet swojego muzeum 😀

  • Musisz koniecznie spróbować!

  • Bartek

    Wczoraj robione:) PRZESMACZNE

    http://beit.info.pl

  • Marzena Ziemann

    super pomysł na prowadzenie bloga! Trafiłam przypadkiem, a na pewno zaglądać będę częściej:)
    Znam niemiecki i używam go na codzień. Niestety coraz częściej spotykam się ze zdaniem młodzieży, że nienawidzą tego języka. A szkoda…

    • Witaj Marzena 🙂 Rozgość się 🙂 Dlatego powstała Sofa, żeby przekonać jak najwięcej ludzi, że język niemiecki może być piękny 🙂

  • Iwona C.

    WIOSNA! Osobiście w ogóle nie jem kiełbasy, ale jakby nie patrzeć Niemcy najbardziej słyną ze swoich przeróżnych kiełbasek i oczywiście piwa! Currywurst!!! Ich narodowy przysmak, który rządzi chyba na wszystkich plenerowych imprezach! Co więcej, Niemcy tak bardzo lubią Currywurst, że nawet słynny niemiecki Popsänger Herbert Grönemeyer postanowił poświęcić tej kiełbasce całą piosenkę, oczywiście pod tytułem “Currywurst”! Słyszałam także, że najlepsze i najbardziej tradycyjne Currywurst można zjeść we wschodnim Berlinie (Schönhauser Allee) w Imbissbude u “Konnopke”. Podobno można tam też dość często spotkać byłego kanclerza Gerhard’a Schröder 🙂 Życzę smacznego dla wszystkich kiełbasożerców 🙂