kuchnia-w-niemczech-przepis-na-currywurstWczoraj zaprosiłam Cię na „Blogowanie pod jemiołą”, a dzisiaj chciałabym zaprezentować Ci kolejny wpis w ramach akcji „W 80 blogów dookoła świata”. Tym razem chcielibyśmy Cię wszyscy wspólnie zaprosić na kulinarną podróż po różnych krajach. Ja pokażę Ci kuchnię w Niemczech, a inni blogerzy pokażą, co można zjeść u nich.

Nie wiem, z czym Tobie kojarzy się kuchnia niemiecka, ale ja zawsze na pierwszym miejscu myślę o „Currywurst”, czyli kiełbasce curry. Dlatego dzisiaj postanowiłam podać Ci przepis na zrobienie takiej tradycyjnej kiełbaski. Przy okazji nauczę Cię słownictwa, które może przydać się w kuchni.

Przepis na kiełbaskę curry – Currywurst Rezepte

Składniki dla 4 osób – Zutaten für 4 Personen:

 2 łyżki stołowe  oleju słonecznikowego –   2 EL Sonnenblumenöl

  4 kiełbaski (po 150 g) – 4 Würste (à 150 g)

 100 g ketchupu – 100 g Tomatenketchup

  250 g przetartych pomidorów –  250 g passierte Tomaten

  4 łyżki stołowe 0ctu winnego – 4 EL Weinessig

  Sól – Salz

  4 łyżki stołowe cukru – 4 EL Zucker

 Przyprawa curry – Currypulver

currywurst-zutaten

Przygotowanie – Zubereitung

Rozgrzać olej na patelni i smażyć kiełbaski przez 10 minut aż będą chrupiące, obracając co jakiś czas. W celu przygotowania sosu zagotować pomidory i ketchup w garnku, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku obficie octem, solą, cukrem i przyprawą curry. Gotowe kiełbaski pokroić na kawałki i podawać w miseczkach z sosem. Obficie posypać przyprawą curry. Najlepiej smakuje z frytkami.

Öl in einer Pfanne erhitzen und Würste unter Wenden ca. 10 Minuten knusprig braten. Für die Soße Ketchup und Tomaten in einem Topf unter Rühren aufkochen. Mit Essig, Salz, Zucker und Currypulver kräftig abschmecken. Fertige Würste in Scheiben schneiden und in kleinen Schälchen mit der Soße anrichten. Kräftig mit Curry bestäuben. Dazu schmecken Pommes frites.currywurst-składniki

„W 80 blogów dookoła świata”

Wpisy pozostałych blogerów z bieżącej akcji „W 80 blogów dookoła świata”:

80blogow

Chiny:
Biały Mały Tajfun Baixiaotai – 12 potraw Yunnanu

Francja:
Francais-mon-amour – Moje osobiste top 5 kuchni francuskiej
Moja Alzacja – Boeuf bourgignon
Francuskie (i inne) notatki Niki  –  Kuchnia francuska – moja osobista lista „pięciu przebojów”
Uzależnienie od francuszczyzny – Jak wybrać francuskie wino.

Hiszpania:
Hiszpański na luzie – Czosnek w kuchni hiszpańskiej

Holandia:
Język holenderski – pół żartem, pół serio: Holenderska kuchnia

Niemcy:
Blog o języku niemieckim – Dziwne niemieckie dania.
Willkommen in Polschland – Kuchnia niemiecka a sprawa polska

Norwegia: 
Pat i Norway! Morskie opowieści (kulinarne)

Rosja:
Rosyjskie Śniadanie „bliny, kawior, Łomonosow”

Szwajcaria:
Szwajcaria moimi oczami – Tradycyjne potrawy w poszczególnych kantonach Szwajcarii.
Szwajcarskie Blabliblu – Co można zrobić z sera? 

Szwecja:
Szwecjoblog – Szwedzka kuchnia? Szwedzkie kuchnie!

Wielka Brytania: 
English-at-Tea – Kuchnia Anglii moim okiem 
English My Way – Im dziwniej tym lepiej – Kuchnia Brytyjska
English-Nook: English Cuisine

Włochy: 
Wloskielove – Jak Włoszki to robią, czyli czy makaron tuczy?
Primo Cappuccino – Jak skutecznie obrzydzić sobie Włochy?
Studia, parla, ama – 10 rzeczy o kuchni włoskiej, których nie wiedziałeś

Wietnam:
Wietnam.info – Kuchnia wietnamska

Privacy Policy Settings