Co zamówić w restauracji w Austrii?

utworzone przez | lut 27, 2020 | O krajach DACH | 0 komentarzy

Przed Tobą bardzo pyszny wpis! Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, co warto zjeść w Austrii, już nie będziesz musiała. Ania z ilove.wien przypomniała sobie wszystkie wizyty w austriackich restauracjach i postanowiła się z nami podzielić tym, co najsmaczniejsze, najciekawsze i co koniecznie musisz spróbować, będąc w Austrii.

Co zamówić w restauracji w Austrii?

Kuchnia austriacka ma swoje korzenie w monarchii. Dostrzec w niej można m.in. wpływy kuchni czeskiej, polskiej, żydowskiej, bałkańskiej czy włoskiej. Oprócz tego jest mocno sezonowa. Zależnie od pory roku kreowane są potrawy z aktualnie pojawiających się składników np. wiosną czosnek niedźwiedzi, szparagi, kwiaty czarnego bzu czy jesienią dziczyzna. Dodatkowo każdy region zaskakuje swoimi cudami kulinarnymi. To raczej kuchnia ciężka i pożywna. Spory jest wybór, dlatego dziś podpowiem jakie dania rozważyć przy zamawianiu obiadu w austriackiej restauracji.

Zupy

Kräftige Rindsuppe mit Frittaten oder Grießnockerln

To mocny wywar z wołowiny i warzyw podawany z paskami naleśników (die Frittaten) lub kluseczek z kaszy mannej (die Grießnockerln) posypany szczypiorkiem. Taką zupę podaje się często w dwóch talerzykach, by naleśnika lub makaron można było sobie samemu włożyć do zupy. Cena: ok. 3 – 4 Euro

Die Gulaschsuppe

Zupa gulaszowa może być podawana jako pierwsze danie (Erster Gang) lub jako danie główne (das Hauptgericht). To bardzo sycąca zupa o bardzo prostym składzie. Do ugotowania tej potrawy potrzebne jest m.in. mięso wołowe, koncentrat pomidorowy (das Paradeismark), słodka papryka w proszku (das Paprikapulver, edelsüß). Zupę je się najczęściej ze świeżą kajzerką (die Kaisersemmel) lub chlebem. Ceba: ok. 4 – 5 Euro

Dania główne

Wiener Schnitzel (Kalb)

Prawdziwy sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) nie jest schabowym! To mięso cielęce (das Kalb). Zwróć na to uwagę, bo często na karcie jest to wyróżnione. Sznycla robi się też z wieprzowiny, ale nie ze schabu (das Schweinefleisch) i piersi z kurczaka (die Hühnerbrust). Najczęściej podaje się do tego sałatkę ziemniaczaną (der Erdäpfelsalat, die Erdäpfel – ziemniaki) w sosie o smaku słodko-kwaśnym lub ziemniaki z wody z masłem i pietruszką (die Petersillienkartoffel). Zamiast sałatki ziemniaczanej można zamówić gemischter Salat (zielona sałata i inne warzywa z zalewy octowej) lub grüner Salat (zielona sałata z sosem vinegret). Sznycel z cielęciny od 20 Euro.

Kümmelbraten mit Serviettenknödel und Speckkrautsalat

Der Kümmelbraten to tłusta pieczeń (der Braten) z kminkiem (der Kümmel), opiekany boczek (das Bauchfleisch) z ponacinaną skórą, która w trakcie przygotowywania robi się chrupiąca (knusprig). Podaje się ją z knedlami na bazie suchego chleba, a gotuje się w ściereczce (die Serviette), by się nie rozpadły. Do tego serwowana jest podgotowana kapusta kiszona z malutkimi kosteczkami szpeku. Cena ok 12 -15 Euro

Serviettenklos Scheiben in Reihe

Geschnezeltes 

Das Geschnezeltes, czyli ragoût, jest bardzo wszechstronny, ponieważ może być przygotowany z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, a nawet kiełbasy. Bardzo często w tej formie pojawia się dziczyzna. W przypadku podstawowego przepisu kawałki mięsa są cięte na paski o równej wielkości. Smażone z cebulą i duszone w bulionie warzywnym. Podaje się to danie najczęściej z makaronem (die Nudel) lub szpeclami/kluskami kładzionymi (die Spätzle). Cena od 10 do 15 Euro

Film: Geschnetzeltes ze szpeclami

Käsespätzle

Kuchnia austriacka jest raczej obfita w mięso, ale tym razem wersja wegetariańska. Szpecle zapiekane w serze posypane prażoną cebulą. Bardzo syte i przy okazji tłuste danie, ale w przerwie w szusowaniu po stoku, jak znalazł. Ponieważ potrawę trzeba zapiec, podaje się ją bezpośrednio na patelni lub żaroodpornym naczyniu. A do tego na stół wjeżdża zielona sałata. Cena od 8 do 12 Euro

Deser

Kaiserschmarren mit Zwetschgenröster

Omlet cesarski z powidłami śliwkowymi. To danie na słodko można z powodzeniem zjeść też jako główny posiłek. Der Kaiserschmarren był rzekomo ulubionym daniem Franciszka Józefa. Dobry omlet nie powinien być przypalony i nie być za tłusty. Cena 5 – 8 Euro

Der Apfelstrudel

Strudel z jabłkami znajdziecie wszędzie. Cieniutkie ciasto wypełnione jabłkami, rodzynkami i czasem cynamonem, a do tego bita śmietana lub sos waniliowy tylko prosi o zamówienie. Cena 4 – 5 euro

Zakąski do wina

Nie nastawiaj się na ciepłe dania, gdy w planie jest picie wina w prawdziwym, tradycyjnym tzw. Heuriger, czyli lokalu gastronomicznym zaraz przy gospodarstwie, gdzie powstaje to wino. Według prawa nadanego jeszcze przez cesarza Józefa II sprzedawać wolno tylko to, co gospodarz sam potrafi wytworzyć, ugotować. Jeszcze całkiem niedawno do Heuriger zabierało się swoje jedzenie. Teraz spotkasz tam chleb z różnymi wędlinami, smalcem lub pastami np.: das Schmalzbrot (gerne auch mit Zwiebel oder Essiggurke) – chleb ze smalcem (też z cebulą albo ogórkiem konserwowym), das Grammelschmalzbrot – chleb ze smalcem i skwarkami. Chleb z różnymi pastami (der Aufstrich) np. Eieraufstrich (jajeczny), Liptauer – czeski, paprykowy, lekko pikantny, jeden z popularniejszych. Chleb obłożony szynką (das Schinkenbrot), salami (das Salamibrot) czy pieczenią na zimno (das Kümmelbratenbrot). 

Najczęściej serwuje się na desce do krojenia. Czasem oddzielnie pieczywo i “okład”.

Cena od 3 do 5 euro za pajdę chleba lub 8 -10 euro za deskę z wędlinami i/lub serem, pieczywo może być płatne oddzielnie.

Ania Hofstätter – niemalże od początku romansu Polski i Unii Europejskiej, chadza po drogach i bezdrożach cesarskiego Wiednia. Z zachwytu nad historią dziś małego państewka, a w przeszłości kraju, w którym słońce nigdy nie zachodziło, narodził się blog ilove.wien. Miłość rośnie, a ten związek rozwija się. Ania właśnie stara się o licencję przewodnika po Austrii.

Jadłaś którąś z tych potraw? Czego chętnie byś spróbowała?

Jeśli uważasz, że ten wpis był przydatny, możesz zostawić komentarz i podzielić się nim wśród znajomych. Dodatkowo zapraszam Cię do zapisu na newsletter Niemieckiej Sofy, dzięki czemu informacje o nowych artykułach będą wpadały bezpośrednio na Twoją skrzynkę.

dołącz do newslettera niemiecka sofa

Hallöchen!

Jestem Ola Jakubowska i od 2013 roku sprawiam, że moje dorosłe kursantki mówią po niemiecku płynnie, naturalnie i z większą pewnością siebie. Też tak chcesz? Pozostańmy w kontakcie!

Social Media

POBIERZ BEZPŁATNY
Willkommensgeschenk