fbpx
smaczne szparagi przepisy niemiecka sofa

Chociaż Niemcy są nam znani głównie z piwa, kiełbasek i tłustych potraw, to od dawna wczesną wiosną triumfy w niemieckich kuchniach święcą szparagi. Nie da się ukryć, że nasi zachodni sąsiedzi kochają szparagi. Nazywają je „białym złotem” (weißes Gold), wybierają szparagową królową, a w okolicach miasta Beelitz pojawia się podobno również maskotka „Spargolino“. Od jakiegoś czasu i ja pokochałam szparagi. Zapraszam Cię dzisiaj do wpisu ze słownictwem, ciekawymi informacjami oraz trzema przepysznymi przepisami.

Na początek mam dla Ciebie kilka podstawowych słówek. Sprawdź, czy domyślisz się ich znaczenia.

Co powinnaś wiedzieć o szparagach?

Przygotowałam też dla Ciebie interaktywne wideo, w którym dowiesz się więcej o szparagach, o ich pochodzeniu i sposobach uprawy. Obejrzyj uważnie wideo i odpowiedz na pytania, które będą pojawiały się w międzyczasie.

Przepisy po niemiecku

Mam dla Ciebie trzy, sprawdzone i bardzo smaczne przepisy na szparagi. Umieszczam je na specjalne życzenie Ani z ilove.wien, która upominała się o nie na Instagramie, gdy tylko opublikowałam pierwsze zdjęcie w Instastory. Jeden z nich jest moim ulubionym, ciekawe czy zgadniesz, który.

Spargel mit Rinderhackfleisch und Nudeln – Szparagi z mięsem mielonym i makaronem

Składniki/ Zutaten:

  • Makaron (Nudeln)
  • mięso mielone  (Rinderhackfleisch)
  • zielone szparagi (grüne Spargel)
  • cebula (Zwiebel)
  • puszka czerwonej fasoli (rote Bohnen in der Dose)
  • śmietana (Sahne)
  • bulion (Gemüsebrühe)
  • koncentrat pomidorowy (Tomatenmark)
  • posiekana natka pietruszki (zerhacktes Petersiliengrün)
  • Olej (Öl)
  • sól, pieprz (Salz, Pfeffer)
Szparagi z mięsem mielonym – fot. Aleksandra Jakubowska

Przygotowanie/Vorbereitung

Die Spargel waschen, holzige Enden abschneiden und in grobe Stücke schneiden. Etwas Öl in einer Pfanne erhitzen und die Spargel cirka 5 Minuten anbraten. Mit Gemüsebrühe ablöschen und aufkochen lassen (cirka 12 Minuten. Die Spargel müssen zart werden. ) Dann die Spargel abgießen.

Die Zwiebel abschälen, in Würfel schneiden und dann anbraten. Das Rinderhackfleisch hineingeben und in der Pfanne krümelig anbraten. Mit den Gewürzen würzen. Das Tomatenmark, die Sahne und zerhacktes Petersiliengrün hineingeben. Zum Schluss alles mit roten Bohnen und Spargel untermischen. Nudeln kochen und mit dem Fleisch mischen.

Spaghetti carbonara mit Spargel  – Spaghetti carbonara ze szparagami

Składniki/ Zutaten:

  • makaron spaghetti (Spaghetti-Nudeln)
  • zielone szparagi (grüne Spargel)
  • wędzony boczek (geräucherter Speck)
  • ząbki czosnku (Knoblauchzehen)
  • jajka (Eier)
  • posiekana natka pietruszki (zerhacktes Petersiliengrün)
  • parmezan (Parmesan)
  • sól, pieprz (Salz, Pfeffer)
Carbonara ze szparagami – fot. Aleksandra Jakubowska

Przygotowanie/Vorbereitung

Die Spargel waschen, holzige Enden abschneiden und reiben. Geräucherter Speck in Würfel schneiden. Etwas Öl in einer Pfanne erhitzen und den Speck cirka 3 Minuten anbraten. Die Knoblauchzehen reiben und zusammen mit Spargel zu dem Speck hinzugeben und in der Pfanne krümelig anbraten. Mit den Gewürzen würzen.

Parmesan reiben. Eier in einer Schüssel schlagen, zerhacktes Petersiliengrün hineingeben und den Parmesan unterheben. Die gekochten Spaghetti heiß in die Pfanne geben und die Eismasse untermischen.

Spargel mit Lachs – Szparagi z łososiem

Składniki/ Zutaten:

  • łosoś (Lachs)
  • zielone szparagi (grüne Spargel)
  • sok z cytryny (Zitronensaft)
  • masło (Butter)
  • oliwa (Olivenöl)
  • posiekany koperek (zerhackter Dill)
  • zioła prowansalskie (Kräuter der Provence)
  • sól, pieprz (Salz, Pfeffer)
Szparagi z łososiem – fot. Aleksandra Jakubowska

Przygotowanie/Vorbereitung

Die Spargel waschen und holzige Enden abschneiden. Den Lachs mit dem Zitronensaft beträufeln, mit den Gewürzen würzen und in den Kühlschrank für eine halbe Stunde einlegen. Ofen auf 220 Grad Ober- und Unterhitze vorheizen.

Feuerfestes Gefäß mit Olivenöl ausstreichen. Spargel darauf verteilen und mit Salz und Pfeffer würzen. Lachs auf den Spargel setzen und mit der Marinade begießen. Butterflöckchen auf dem Lachs geben. Alles cirka 12 Minuten braten. Zum Schluss noch mit dem zerhackten Dill bestreuen.


Pisząc te przepisy i dodając zdjęcia, zgłodniałam porządnie. Mam jednak nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam Cię do spróbowania szparagów. Są one bardzo zdrowe. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy C i E. Wspomagają pracę nerek, dbają o nasz dobry wzrok. Niektórzy twierdzą, że są też afrodyzjakiem.

Jesz szparagi? Jak je przyrządzasz? Podziel się przepisami w komentarzu na blogu.


Przy tworzeniu przepisów na potrzeby tego wpisu, inspirowałam się przepisami od Kwestii Smaku (1, 2) oraz Kuchni Domowej. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa i nie zgadzam się na ich wykorzystywanie bez mojej zgody.

Privacy Policy Settings