Wigilia tuż tuż. Niektórzy z nas dwoją się i troją, by zdążyć ze wszystkim. Kupują prezenty, sprzątają mieszkanie i gotują. Przecież w Polsce na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw! Potrafimy na jednym wdechu wymienić przynajmniej 5 tradycyjnych wigilijnych potraw. A co znajdziemy na świątecznych stołach w Niemczech? Zapraszam Cię na kulinarną podróż.

Poszukując informacji na temat tego, co jada się w Niemczech na Święta, zauważyłam, że nie ma jednego dania, które zawsze pojawia się na stołach w całym kraju. W zależności od regionu może się to trochę różnić. Postanowiłam zatem przygotować wpis z najpopularniejszymi daniami, ciastami i napojami.

Kartoffelsalat

My mamy swoją słynną sałatkę jarzynową, Niemcy – Kartoffelsalat. I chociaż możesz pomyśleć, że to przecież taka nasza wariacja jarzynowej, nic bardziej mylnego. Kartoffelsalat nie da się porównać do  naszej tradycyjnej sałatki, chociażby dlatego że my nie mamy w zwyczaju dodawać do niej kiełbasy i wody po ogórkach. Skąd w ogóle ta sałatka na świątecznym stole? Ma ona przypominać, że w nocy gdy narodził się Jezus, Maryja z Józefem byli biedni i nie mieli nic.

Zutaten - składniki

1 kg Kartoffeln; 2-3 Eier; 2 Zwiebeln; 3 Gewürzgurken (aus dem Glas); 1/8 l Gemüsebrühe (Instant); Salz; Pfeffer; Zucker; 3 EL Salatmayonnaise; 150 g Magermilch-Joghurt; 4-6 EL Gurkenwasser; 1 EL mittelscharfer Senf; 1 Bund Schnittlauch; 4 Wiener Würstchen (à ca. 80 g)

Zubereitung – Przygotowanie

Weihnachtsente oder -gänse

Kolejnym bardzo popularnym daniem na święta jest pieczona kaczka lub gęś. Jak przygotować smakowite danie? Zerknij do tego przepisu:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/0QGNvyO2laY” mute=”yes”]

Raclette

Raclette jest daniem pochodzącym ze Szwajcarii, ale w niektórych landach Niemiec jest ulubieńcem na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania potrzebujemy dużo sera, małe patelenki lub naczynia do zapiekania i różne dodatki. Specjalnie nie piszę jakie, bo każdy może skomponować swoją własną wersję. Poniżej znajdziesz film z inspiracją, co możemy dodać do zapiekanego sera.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/GZq7hFONuRE” mute=”yes”]

Karpfen blau

Miłośnik karpia nie będzie zawiedziony, bo i on pojawia się w Wigilię wśród świątecznych potraw. Przyrządza się go troszeczkę inaczej niż u nas, a z pewnością niż u mnie w domu.

Zutaten - Składniki

1 Karpfen; 2,5 l Wasser; 1 Bund Suppengrün; 1 Zwiebel; 1 Bund Petersilie; 200 ml guter Kräuteressig; 1 Zitrone; 2 Lorbeerblätter; 5 Wacholderbeeren; 5 Pfefferkörner; 3 Gewürznelken (ganz); 150 g Butter

Zubereitung – przygotownie

Die Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle to nic innego jak grzane wino, poncz, ale nie takie zwyczajne! By przygotować ten napój potrzebujemy szczypców lub żaroodpornego sitka, kapelusz z cukru, wino, pomarańcze, cynamon i goździki. Swego czasu Feuerzangenbowle był bardzo popularnym napojem wśród studentów, a swoją sławę zawdzięcza także filmowi Heinza Rühmanna na postawie powieści „Die Feuerzangenbowle” Hansa Spoerla. Podobno po dziś dzień w tradycji studenckiej zapisało się wspólne picie tego napoju i oglądanie filmu. Polecam Ci gorąco obejrzenie tego fragmentu, ja nieźle się uśmiałam i jakoś nie wyobrażam sobie takich eksperymentów na wykładach na uczelni. 😉

[su_youtube url=”https://youtu.be/2DU_koU504w” mute=”yes”]

Vanillekipferl

To waniliowe rożki pochodzące z Austrii, które również w Niemczech cieszą się popularnością.  Jak je przygotować, zobaczysz w filmiku poniżej. Wyglądają smakowicie.

[su_youtube url=”https://youtu.be/BS4Fj1cP7WE” mute=”yes”]

Zimtsterne

Kolejne ciasteczka, które pojawiają się na niemieckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Tym razem coś dla mnie, bo ja uwielbiam cynamon!

Zutaten - składniki

375 gemahlene Mandeln; 250 Gramm Puderzucker; 3 Eiweiß (Eier Größe M); 1 Päckchen Vanillezucker; 1 TL Zimt; 1 Messerspitze gemahlene Kaffeebohnen

Z pewnością nie wyczerpałam tematu i Niemcy jedzą jeszcze inne potrawy w święta. Jeśli miałaś okazję uczestniczyć w tradycyjnej niemieckiej Wigilii, napisz w komentarzu na blogu, co jeszcze znalazło się u Ciebie na stole. Chętnie przeczytam.

 


Możesz komentować jako gość bez logowania się. Wystarczy, że najedziesz kursorem na pole „nazwa” i rozwiną Ci się dodatkowe opcje. Zaznacz „wolę pisać jako gość”, podaj imię oraz adres e-mail i gotowe.

Privacy Policy Settings