with 29 komentarzy

Apfelkuchen-przepisMówi się, że niedaleko pada jabłko od jabłoni (der Apfel fällt nicht weit vom Stamm), ale niestety w kwestiach kulinarnych nie dorównuję mojej mamie. Mamo, wiem, że czasem tu zaglądasz i czytasz te moje wypociny (das Geschreibsel)! Gotować jak Ty nie potrafię, ale wstydu też już nie przyniosę. Dzisiejszy wpis powstał jednak przez zamieszanie (die Verwirrung) spowodowane przez zupełnie inną kobietę, która zaprosiła mnie do siebie na owsiankę i kawę. Cóż, dopiero się z Bastaleną poznajemy. Nie musi wiedzieć od razu, że kawy nie pijam. Zanim przejdę dalej, lojalnie ostrzegam: bez śniadania i herbaty lepiej nie czytać tego wpisu! Będzie aromatycznie i pysznie. Aż mi samej ślinka cieknie (mir läuft das Wasser im Mund zusammen)!

Komu jabłka nie kojarzą się z jesienią? Z milutkimi jeżykami, które dzielnie noszą je na swoim grzbiecie, a potem zjadają? Mówcie, co chcecie, ale jabłka dla mnie są wyznacznikiem (der Maßstab) jesieni.  A do tego są bardzo zdrowe i mają właściwości upiększające! W jabłkach znajdziemy wiele witamin, a do najważniejszych zalicza się witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy (das Immunsystem), zapewnia młody wygląd skórze i zapobiega powstawaniu pajączków. Ponadto zmniejszają obrzęk nóg, poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i układ nerwowy, a to tylko garstka cudownych właściwości jabłek. Czy macie jeszcze wątpliwości, dlaczego jako główny składnik dzisiejszego kulinarnego specjału wybrałam jabłka?

Apfelkuchen3

Przepis na Apfelkuchen

Mimo że znam kilka przepisów na pyszne i smaczne przyrządzenie jabłek, dzisiaj postanowiłam przygotować coś, co kojarzy się również z Niemcami. W wielu niemieckich domach można spotkać ciasto o nazwie Apfelkuchen. Jego tłumaczenie na język polski nie brzmi bardzo skomplikowanie. To po prostu ciasto z jabłkami. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że to szarlotka. Ciasto to jest jednym z ulubionych smakołyków naszych zachodnich sąsiadów. A takim zagłębiem jabłkowym jest Hamburg, który już od stuleci słynie z ogromnych plantacji jabłek i dostarcza najlepsze owoce wprost do niemieckich gospodyń.

Apfelkuchen-składniki

Składniki = Zutaten

120 g miękkiego masła – 120 g weiche Butter

140 g cukru – 140 g Zucker

1 opakowanie cukru waniliowego (8g) – 1 Päckchen Vanillezucker (8g)

3 jajka – 3 Eier

200 g mąki – 200 g Mehl

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 gestrichener Teelöffel Backpulver

4-5 jabłek – 4-5 Äpfel

Apfelkuchen-zutaten

 Przygotowanie = Zubereitung

Die Butter mit dem Mixer cremig rühren. Masło zmiksować mikserem, aż uzyska kremową konsystencję.

Zucker und Eier nach und nach hinzugeben und so lange rühren, bis die Masse schaumig ist. Stopniowo dodawać cukier i jajka i mieszać tak długo, aż utworzy się piana.

Apfelkuchen4

Mehl und Backpulver vermischen und mit der Teigmasse vermengen. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z resztą składników na ciasto.

Den Teig in eine mit Butter gefettete Springform geben und glatt streichen. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wygładzić.

Die Äpfel schälen, entkernen und vierteln. Jabłka obrać, usunąć pestki i poćwiartkować.

Apfelkuchen5

Die Äpfelstücke auf den Teig setzen. Położyć kawałki jabłek na cieście.

Mit Zimt bestreuen. Oprószyć cynamonem.

Den Kuchen bei 180˚C etwa 40 Minuten backen. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 40 minut.

Apfelkuchen7

Apfelkuchen10

Po upieczeniu warto dać ciastu chwilę, żeby ostygło. Ja wiem, że zapach będzie kusił i najchętniej rzucilibyście się na nie od razu. Ale dajcie mu ochłonąć. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało.

Nie zapomnijcie zaparzyć sobie dobrej herbaty, a po ciachu u mnie zapraszam na dalsze kulinarne smakołyki na blogu Patchwork i Plasterek Cytryny. Ja już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić, co dziewczyny przygotowały!


Podobał Ci się ten wpis? Daj znać w komentarzu, wyślij linka do znajomych lub udostępnij wpis przy pomocy przycisków poniżej.
Bądź ze mną w kontakcie. Polub fanpage na FB, profil na Bloglovin lub Instagramie i dołącz do grupy na Memrise.

Podobne wpisy:

  • Omnom, jadłabym! Skąd masz przepis? Zazwyczaj wrzucam w Google nazwę potrawy i wyszukuję przepis po zdjęciach, jak coś ładnie wygląda to i dobrze smakuje ;).

    • Heh, mam to samo. Czasem jeszcze przeglądam profile na bloglovin, jak mi jakaś fotka wpadnie w oko, to przepis przechodzi wstępną selekcję 😉 Już w ten sposób znalazłam kilka fajnych i smacznych blogów.
      pozdrawiam serdecznie!

    • Diana, z takiej mini książeczki z potrawami z różnych regionów Niemiec 🙂 Jedynie troszeczkę zmodyfikowałam.

      Polecam, bo pyszne!

  • Jabłko i cynamon to połączenie idealne, prawie takie jak owsianka i kawa 😀 Miejsce, w którym obecnie mieszkam, też słynie z upraw jabłek, a ostatnio dowiedziałam się, że 17. przypada święto jabłek w Norge. Heh, chyba czeka mnie pieczenie Apfelkuchen 😉
    pozdrawiam serdecznie!

  • Magdalena Surowiec

    Chociaż nie jem słodyczy, to muszę przyznać, że wygląda dobrze, to pewnie i dobrze smakuje 🙂

    • Magda, zawsze możesz wybrać kwaśną odmianę jabłek, to nie będzie takie słodkie 🙂

      • Magdalena Surowiec

        A zamiast słodzika stevię 🙂 Robiłam już kiedyś dietetyczne babeczki i racuchy, to może teraz czas na szarlotkę 🙂

  • Weronika

    Jabłka i cynamon = <3 UWIELBIAM! 🙂 Teraz już nikt nie będzie miał ochoty na moją sałatkę z jarmużu ;)) no ale opublikuje ją dopiero wieczorem, więc może do tej pory ktoś zgłodnieje 😉

    • Weronika, nic się nie martw! Zajrzą i do Ciebie! W sam raz na kolację.

      • Weronika

        No to zapraszam 😉

  • Za to właśnie uwielbiam ciasta z owocami – że są takie nieskomplikowane. Raz dwa i po krzyku. A wygląda i zapewne smakuje super.

    • Niektóre są skomplikowane 😉 Ale ja staram się szukać tych prostszych przepisów.

  • Uwielbiam jabłka pod każdą postacią. Twoje ciasto z jabłkami wygląda pięknie, daje niesamowite wrażenia estetyczne! 🙂 Fajnie, że mogę poznać tyle nowych, inspirujacych blogów dzięki temu wyzwaniu. Ja w piątek bawię się z gruszkami!

    • Witam zatem na Sofie! Mam nadzieję, że Ci się spodoba.

      Ciasto nie tylko wygląda pięknie, co smakuje wyśmienicie! W piątek zjawię się u Ciebie!

  • Beasia

    Jeże niestety nie jedzą jabłek! Poczęstowałam kiedyś jednego w moim ogródku ale je zignorował i powyjadał larwy chrabąszczy zostawiając w trawniku lejkowate dziurki. Dokładniejsze informacje na temat diety jeży stronie Borów Tucholskich http://www.pnbt.com.pl/jeze_nie_jedza_jablek-198,237,612

    • Buuu, moje dziecięce wyobrażenia legły w gruzach 🙁

      P.S. Wiem, że jeże nie jedzą jabłek. Ale takie wyobrażenia pokutują w naszym społeczeństwie 😉

  • Justyna Witkowska

    wygląda obłędnie apetycznie! dobrze, że zawsze mam zapas jabłek 🙂

  • papugazusa.pl

    No i jak zapachniało cynamonem… Ciekawe, jak różne są te wszystkie narodowe ciasta z jabłkami. Co kraj to obyczaj. U nas jabłecznik, w krajach niemieckojęzycznych ApfelStrudel Apfelkuchen a w anglojęzycznych applepie… i zobacz… wiecznie inaczej smakują. A jabłka i cynamon przecież ten sam 😉

  • Mniammmmciu biorę się do pracy!